Sveriges mest innovativa arbetsgivare - Vasakronan 6:e plats

VasakronanVasakronan

Sveriges mest innovativa arbetsgivare - Vasakronan 6:e plats


Hammer & Hanborg har för trettonde gången genomfört undersökningen Kommunikatören. 2 810 personer har deltagit i årets undersökning och bland annat svarat på frågan om vilken arbetsgivare de anser vara mest innovativ i Sverige i dag. På tio i topp-listan finns både internationella bolag, svenska start-ups och en myndighet. Vi har intervjuat vinnarna som delar med sig av sina bästa insikter och arbetssätt. Nu är det dags för Peter Östman, kommunikationschef Vasakronan. Fredrik Svenburg (till höger), Senior consultant på Hammer & Hanborg, lämnar över priset.
Grattis Peter till placeringen! Vad gör ni för att vara en innovativ arbetsgivare? Jag ser att det består av tre saker. Vi har ett ledarskap som bygger på en hög grad av självledarskap. För oss betyder det att vi premierar medarbetares initiativ och aktivitet inom de egna arbetsområdena, i kombination med att var och en tar ansvar för helheten. Våra värderingar och företagskultur är strukturkomponenter som guidar oss alla, både vad gäller det dagliga arbetet och nya initiativ. Dessutom stöder designen av våra arbetsplatser, både den fysiska och virtuella, samverkan och interaktion.

Vad har ni för tips till andra som också vill lyckas med dessa frågor? Våga lita på medarbetarna. Alla vill bidra och göra ett bra arbete, om de bara får förutsättningarna och har tydliga målbilder. Rutiner och processer är bra att bygga på, men se till att de inte är heliga, då blir de automatiskt hinder för innovationskraft. Det viktigaste är därför att skapa en nyfiken kultur som gör det kul att prova saker. Piloter är en bra variant, tänk stort – men prova smått.

Finns det några fallgropar? Det är inte ovanligt att man vill kontrollera innovation. Också att man vill räkna fram eller på andra sätt belägga att det är en bra idé. När man prövar sig fram är ofta slutresultatet något annat än det man tänkte sig vid starten. Och precis så ska det vara. Försöker man planera exakt hur allt ska bli innan, blir lätt planen obsolet under tiden. Svarar man på lustfyllda initiativ med att man vill ha mer underlag och en tydlig plan, då är det stor risk att inte bara det initiativet, utan även nästa inte blir verklighet.