Hammer Hanborg - Rekrytering - Stockholm, Göteborg, MalmöHammer Hanborg - Rekrytering - Stockholm, Göteborg, Malmö

Nyheter

2019-09-23

Tips till dig som är ny på jobbet

Grattis till nya jobbet! Att vara ny på jobbet är både spännande och nervöst. Sara Abrahamsson, Candidate Relations Manager, intervjuades av tidningen Prevent. Läs Saras tips som gör starten för dig som ny på jobbet smidigare.

Hammer Hanborg Sara Abrahamsson - Ny på jobbet tips - Rekrytering - Stockholm, Göteborg, MalmöHammer Hanborg Sara Abrahamsson - Ny på jobbet tips - Rekrytering - Stockholm, Göteborg, Malmö

Klä dig bekvämt

Att känna sig nervös första dagen på nya jobbet är helt naturligt. Men kom ihåg att det finns stor förståelse för det – alla har varit nya någon gång. En lugnande tanke är att du faktiskt valts ut som en av många sökande för att just din kompetens och dina förmågor var vad din nya arbetsgivare sökte.

Ta hjälp av en mentor eller fadder

En miniminivå vad gäller introduktion är att tekniken är på plats. Det vill säga att du får arbetsverktyg som dator och mobil första dagen på nya jobbet. Inlogg och lösen ska också finnas så du lätt kan logga in och lära känna datorn och bekanta dig med mejl, intranät och olika program.

Var social

Får du frågan om du vill dricka en kopp kaffe, säg ja och ta te om du inte dricker kaffe. Samma sak med lunch. Om en kollega frågar om du vill följa med och äta lunch – tacka ja och ta din medhavda lunchlåda en annan dag. Att hälsa på alla är en självklarhet.

Var neutral

Om du upptäcker att det finns grupperingar på ditt nya jobb är det en god idé att inte bli en del av dem. Det vill säga, umgås inte bara med ett gäng utan försök lära känna alla. Om du snabbt upptäcker saker som du tycker kunde göras på ett mer effektivt eller bättre sätt kan det vara bra att vara lite försiktig med sådan återkoppling i början. Ställ öppna frågor i stället; varför har ni valt det här arbetssättet? En absolut no-no på nya jobbet är att tala illa om din förra arbetsgivare – det ger inte ett bra intryck.

Våga fråga 

Första tiden på nya jobbet är det väldigt många nya rutiner att sätta sig in i, fakta att ta del av och en massa nya ansikten som ska paras ihop med namn. Om du har en mentor kan du ta hjälp av den personen och ställa alla praktiska frågor som dyker upp. Om du inte erbjuds en mentor kan du ta initiativ till det själv. Det viktigaste är att du vågar ställa frågor!

Kom – och gå i tid

Var noga med att komma i tid men se också till att gå hem i tid. Att sitta kvar långt efter kollegorna gått kan ge intryck av att du inte klarar ditt jobb. Känn in lite hur kulturen är på den nya arbetsplatsen. Om många verkar stressade och sitter kvar och jobbar kan du fråga om det finns något du kan hjälpa till med.

 

Källa: Intervjun med Sara Abrahamsson är hämtad från Prevent.se - läs artikeln i sin helhet här.