Den hierarkiska organisationen är död – Länge leve nätverksorganisationen!

Efter att ha läst Kommunikatören Den digitala resan – fastnar jag på hur många av oss som tvingas att jobba i organisationsformer som hindrar oss från att bli framgångsrika digitalt.

av Alexander Mason

Idag jobbar 60% av kommunikatörerna i traditionella (hierarkiska) organisationer. Detta samtidigt som bara 5% tror att det är den mest effektiva organisationsformen. Istället tror närmare 60% att nätverksorganisationen är den bästa vägen framåt.

Hur förflyttar man sig då mellan de två organisationsformerna?
För en tid sedan pratade jag med Jenny Bjuhr Berggren, kommunikationsdirektör på Bonnierförlagen, om hur hon gjort denna förflyttning.

Bonnier arbetade tidigare traditionellt med silos för marknadsavdelning, pressavdelning och webbavdelning. Kraven på den enskilda medarbetaren att både kunna tänka strategiskt, traditionellt och digitalt var ofta en stor stressfaktor för dem. Avdelningarna samarbetade mot ett antal olika förlag inom koncernen och lanserade dessutom närmare 400 titlar per år.

Nu finns en ny organisation på plats som istället består av fyra olika team som jobbar ihop på olika sätt utifrån varje enskild projekts förutsättningar.

 

Infograf Alexander Mason Hammer & Hanborg blogg

Infograf Alexander Mason Hammer & Hanborg blogg

I centrum har Bonnierförlagen Nyhetsnavet. Här produceras engagerande innehåll för spridning i relevanta digitala och sociala kanaler. I Nyhetsnavet finns även en Digital analytiker med fokus att utveckla metoder för att hela tiden förbättra arbete utifrån vad Bonnierförlagens huvudmålgrupper engageras av.

Därefter finns det ett Projektledningsteam, där projektledarna har expertis inom PR, integrerad kommunikation och projektledning. De ansvarar för att projektleda, kreativt utveckla och koordinera titellanseringarna där alla delar – PR, marknadsföring, digital kommunikation, event och sälj – involveras.

Det tredje teamet består av Kommunikationsstrateger. De ska arbeta med det strategiska planen nära både förlagen och kommunikationsavdelningen, och ansvarar bland annat för att en övergripande kommunikationsplan finns på plats för varje titel.

Sist men inte minst har Bonnierförlagen också satsat på Företagskommunikation som innefattar såväl extern som intern kommunikation om Bonnierförlagen.

Det är fortfarande för tidigt att säga någonting om resultaten av Bonnierförlagens omorganisation, men Jenny säger att den nya organisationen mottagits väl av medarbetarna och att allt pekar mot en ljus framtid. Kommunikationsaktiviteterna som producerats i den nya organisationen har hållit väldigt hög klass, både strategiskt och i utförandet. En av mina personliga favoriter är “Speaking of Stories”, där två författare samtalar om sina verk, en podcast jag verkligen kan rekommendera!

Ett annat spännande företag som jobbat länge är Scania som länge jobbat enligt LEAN-metoden även när det gäller sin kommunikation. Men det får bli en annan bloggpost!