Framtidens professionella liv blev verklighetFramtidens professionella liv blev verklighet

Blogg

2020-03-20

Framtidens professionella liv blev verklighet - men inte som vi hade tänkt oss

Genom vår bok Framtidens Professionella liv har vi under flera år drivit frågan om att arbetslivet står inför stora förändringar som vi behöver förhålla oss till. En del har uppfattat oss som lite tokiga och kanske till och med orealistiska. Men ingen kunde ana att arbetslivet, ja hela livet, skulle förändras på det här drastiska sättet på grund av ett virus.

Christina HammerChristina Hammer

Författare: Christina Hammer Founding Partner Hammer & Hanborg

Som tur är, är vi ett entreprenörsdrivet företag och som entreprenör är vi vana vid att laga efter läge. Vi ställde snabbt om till hemmakontor och helt nya arbetssätt. Våra medarbetare är vana vid att vi kan fatta snabba beslut. Ständig innovation är en del av vår vardag sedan ganska länge. Det är inte dumt att snabbt kunna ”ställa om”.

Nu har en dryg vecka gått sedan allas hemmakontor öppnades i Stockholm, Malmö, Göteborg och Oslo. Ganska snabbt har det blivit någon slags vardag där vi träffar varandra, våra kunder och kandidater via Teams eller andra digitala kanaler. Och det känns som om sammanhållningen och viljan att hjälpas åt ökat markant. Vi är – än så länge- inte så drabbade på grund av den nisch vi verkar inom, men på sikt kommer vi så klart att drabbas också.

Ingen vet hur länge den här situationen, varar men en sak är säker, det gäller att så gott det går hålla igång affärerna. För utan affärer har vi ganska snart väldigt många arbetslösa och inga pengar till sjukvården. Igår när jag gick min lunchpromenad lyssnade jag på podden Vägen Mot Paradiset med entreprenören och krögaren Danyel Couet. Restaurangbranschen är ju en av de branscher som drabbats hårdast och väldigt plötsligt. Det är verkligen hjärtskärande att höra hans berättelse.

Jag sällar mig till gruppen som anser att vi måste ha ett slutdatum för den här karantänen som vi satt oss i, annars blir effekterna på sikt så mycket värre än vi någonsin kan förstå.