Behöver ditt team jobba med inluderingBehöver ditt team jobba med inludering

Blogg

2022-11-21

Har du upplevt känslan av att inte tillhöra ett team?

Många marknads- och kommunikationschefer har svårt att få till effektiva team. En förklaring kan vara att vi behöver känna oss inkluderade, men inte bara det, utan även sedda: I alla team, vare sig det är på jobbet, i kompisgruppen, eller i en lagsport behöver vi människor uppnå en ”ingruppskänsla” - alltså en känsla av tillhörighet i en grupp som vi vill- eller anses tillhöra, och där det finns en stark känsla av samarbete, tillit och lojalitet.

Men detta räcker inte för att vi ska känna oss helt inkluderade

Vi behöver även känna ”value of uniqueness”: att man blir värderad för den person man är, och för sitt unika bidrag till gruppen. Man behöver känna båda delarna för att känna sig inkluderad. Om bara tillhörigheten finns, är risken stor att man anpassar sig för att bli accepterad av gruppen på sin egen bekostnad, vilket i sin tur kan göra att man inte känner sig helt bekväm.

En annan risk är att man värderas högt på grund av sin unika person och kompetens, men att man saknar känslan av tillhörighet. Det kan leda till differentiering och subgrupper. Det kan tydligt ses på arbetsplatser med högt värderande- men som inte är socialt inkluderande. Allra värst blir det för de individer som varken känner tillhörighet eller att de värderas för sin unika kompetens.

Exkluderingen blir väldigt påtaglig och leder ofta till ohälsa så småningom. För att du som ledare ska få till effektiva team som presterar på topp är det viktigt att arbeta aktivt med både inkludering och att se varje teammedlem. Men hur gör man det på bästa sätt då?

3 tips som du kan fundera på när du jobbar med inkludering:

• Fundera på hur ni välkomnar och omfamnar de som sitter runt bordet, till exempel den nyanställda eller inhyrda konsulter.

• I ett möte, identifiera vilka som inte får- eller tar så mycket plats i arbetsgruppen, och fråga specifikt efter deras uppfattningar och synpunkter.

• Respektera allas perspektiv, tankar, och åsikter när du bedömer en situation eller idé. För att skapa den känslan kan du använda olika tekniker, till exempel kan ni komma överens om att säga ” ja, och... ” i stället för ”nej, det kommer inte att funka”, när en kollega kommer med en idé.

Ta dig också tid till att diskutera olika frågeställningar kring inkludering med ditt team, och jobba aktivt med det som går att tyda ur svaren.

Exempel på frågor att utgå från:

• Vad innebär att ”höra till” för dig?

• När har du känt att du inte hör hemma?

• Hur skapar vi tillhörighet på jobbet?

Jag är övertygad om att det finns stora vinster att hämta. Om en organisation jobbar aktivt för att de anställda ska känna sig både inkluderade, sedda och trygga nog att kunna bjuda på sina åsikter, erfarenheter och förslag –kommer organisationen märka att folk stannar kvar längre, att de får ett genuint utbyte av sina kollegor, men också att de finner innovativa och modiga sätt att ta sig an utmaningar.

Om du behöver hjälp med var du ska börja, kontakta mig, Hanna Robinell, så hjälper jag dig att komma i gång eller komma vidare i ditt arbete mot en mer inkluderande arbetsmiljö.