FeedbackFeedback

Blogg

2020-09-15

Hur står det till med feedbackkunskaperna? Här är några snabba tips som ger bäst effekt

Det som ger bäst effekt på arbetets resultat är att ge beröm dvs positiv feedback enligt Alva Appelgrens doktorsavhandling “Misstag, beröm, handling, och egenskap: Effekterna av feedback på kognitivt uppförande och motivation".

Författare: Amanda Ekman

Om du får höra att du har en karaktär som är dålig, vad kan du göra åt det? Ge istället feedback på hur någon anstränger sig, uppför sig, beteenden eller tex på hur någon bygger relationer. Det är vägen till resultatet som vi kan påverka. Karaktärsbunden feedback ger ingen eller negativ effekt.

Att ge specifik feedback gärna med exempel förbättrar möjligheten för mottagaren att förstå givarens intention och upplevelse. Först då blir det lättare att göra något åt det. Även vid positiv feedback är viktigt att veta mer exakt vad är det som görs bra i projektet/mötet/presentationen. Då ges förutsättningar för förståelse och mottagaren kan utöka och förstärka dessa bitar som är lyckade.

Att ge feedbacken så snart som möjligt och direkt till den personen det gäller är också viktiga tips för att det ska ge effekt. Vad ska kollegan göra åt projektet som avslutades för flera månader sedan? I pågående projekt däremot, går det att göra förbättringar eller förstärkningar direkt! Att berätta för någon annan ger mindre effekt än att ge feedbacken direkt till rätt person som kan påverka ansträngningen och resultatet framåt.

Lycka till!

Hur börjar du och varför ska ni göra detta?

Ni kan läsa mer tips om hur ni gör i andra bloggar av Amanda Ekman eller be om ett kostnadsfritt möte och prata om upplägg för er.

♥ Läs blogg Guldkorn ur ett Forskningsbaserat Feedbackkoncept – här får du dem!

♥ Läs blogg Feedbackkultur – en hygienfaktor i framtiden

♥ Läs blogg Tre vanliga feedbackmissar och vad du gör för att undvika det

♥ Kika in på kursen Skapa energi genom feedback som Amanda erbjuder

♥ Amanda erbjuder även en workshop för ledare och medarbetare Bygg en positiv organisationskultur med Feedback