Hammer Hanborg Agila Arbetssätt, Design Thinking - Rekrytering - Stockholm, Göteborg, MalmöHammer Hanborg Agila Arbetssätt, Design Thinking - Rekrytering - Stockholm, Göteborg, Malmö

Blogg

2020-05-15

Jag rekryterade till Cloetta utan fysiska möten – så gick det.

För en tid sedan startade jag ett uppdrag med Cloetta trots osäkra tider pga covid-19. Vi beslöt att göra hela processen online givet social distansering. Tänkte återkomma med en så-gick-det-kommentar!

Fredrik Svenburg - rekryteringskonsultFredrik Svenburg - rekryteringskonsult

Författare: Fredrik Svenburg

Det gick ju alldeles utmärkt! Båda parter mycket nöjda och jag tycker det gick oerhört smidigt. Men det satt långt in för mig att inte få träffa kandidaterna live! Kompetensbaserade intervjufrågor som vi tillämpar på Hammer & Hanborg i kombination med en bra kontakt med uppdragsgivaren på Cloetta gjorde ändå att det gick utmärkt. Jag hade eventuellt tur med smidiga kandidater och uppdragsgivare men ändå.

Reflektioner att ta med sig för rekrytering online:

  • Jobba kompetensbaserat. Egentligen kan tipsen sluta där. Googla för info om vad detta innebär. Objektiviteten ökar och minskar personliga omdömen kring individer som du intervjuar.
  • Var än tydligare med processen med kandidat och uppdragsgivare. När inte en personlig kontakt finns med tidigt är det ännu viktigare med tydlighet för trovärdighet.
  • I slutet av processen träffas slutkandidat och uppdragsgivare på en walk-n’-talk, att de klickar är naturligtvis viktigt! Men jag behöver inte träffa kandidater och ”klicka” med dem. För det är inte vi som ska jobba ihop!

Troligen är det så att vi kommer se mer online-rekrytering även efter att den social distanseringen försvunnit. Och jag undrar om det inte kan vara av godo? För många roller bör det fungera och troligen kan besluten bli bättre. Framtidens professionella liv, redan nu. Eller, du kan lära en gammal hund nya tricks.

 

♥ Läs Fredriks tidigare blogg Framtidens rekrytering är redan här.

♥ I vårt nätverk finns konsulter på alla nivåer som ni kan hyra in för kortare eller längre uppdrag. Kolla in exempel på personer som kan börja hos er inom kort. 

♥ Vi har skrivit en bok, Framtidens Professionella Liv, där vi utforskar tio perspektiv som kommer att få stor inverkan på hur vi jobbar i framtiden. Läs boken.