Kommunikatören 2016 – Hur lyckas man på den digitala resan

Över 3700 personer har svarat på Kommunikatören 2016! Stort tack till dig som deltagit och gjort det möjligt för oss att få ytterligare förståelse för vilka förutsättningar organisationer och medarbetare har, både nu och i framtiden.

av Åsa Falkman

I vår undersökning Nordic Executive Survey 2015 kunde vi se att det är människor som avgör hur väl en organisation lyckas med att anpassa sig till de nya förutsättningar som gäller i den digitala transformationen. Det är ganska lätt att dra slutsatsen att om organisationen inte får med sig medarbetarna så kommer det bli svårt att över huvud taget lyckas få till en förändring. En förändring som dessutom ska mynna ut i fortsatt löpande anpassning till de snabba förändringar som sker i vår omvärld.

Vi tror att organisationsform, värderingar och att alla vet vilka strategier och mål organisationen arbetar mot blir avgörande för hur väl man kommer att lyckas.

I Kommunikatören 2016 har vi därför valt att undersöka vilka förutsättningar det finns för att nå framgång med sitt förändringsarbete. Temat för undersökningen är just Den digitala resan. Svaren vi fått är intressanta och hur rustade för resan är man, egentligen……

60% av respondenterna anser att de arbetar i en traditionell organisationsform men endast 5 % tror att det är den organisationsformen som är mest lämpad för att lyckas. Istället tror 56% att nätverksorganisation är en bättre form för att nå framgång. I vilken utsträckning man upplever att man jobbar i en traditionell organisation varierar en hel del mellan olika branscher.

Hela tre fjärdedelar känner till sin organisations strategi, men bakom siffrorna finns det stor osäkerhet. Vanliga kommentarer till svaren är t ex att strategin bara är en pappersprodukt som inte är implementerad, eller att det florerar olika varianter i olika delar av organisationen.

91% av respondenterna vet vilka värderingar organisationen har men endast 66 % anser att dessa värderingar överensstämmer med de egna värderingarna. I undersökningen framgår att det ofta finns en diskrepans mellan officiella värderingar och de värderingar som organisationen lever efter. Det är många som tycker att de värderingar som företaget kommunicerar stämmer väl överens med deras egna men dessvärre är det alltså inte de värderingar som efterlevs.

Många organisationen har kommit en bit på väg, andra har tagit några steg och många har en lång resa framför sig. Det varierar en hel del beroende på inom vilken bransch man verkar. Men det är inte bara det som styr. Det finns företag som sticker upp som ”disruptiva” i starkt traditionella branscher och som helt omkullkastar rådande sanningar. Det kan kännas både spännande och skrämmande…..

Ta del av hela rapporten här.