Tips inför digital intervju - Hammer HanborgTips inför digital intervju - Hammer Hanborg

Blogg

2021-02-17

10 tips inför din digitala intervju

För ett år sedan var den allra vanligaste intervjuformen ett fysiskt möte mellan två människor i ett rum. Man skakade hand när man sågs och hade möjlighet att småsnacka lite vid kaffemaskinen innan intervjun började. Över en natt förändrades detta radikalt, vi har alla blivit vana vid intervjuer över Teams, Zoom, GoogleMeet eller något av de andra verktygen som finns.

Författare: Sara Abrahamsson och Ingrid Melbye Olsen

Vi vill dela med oss av några tips som förhoppningsvis kan få dig att känna dig ännu tryggare i intervjusituationen, tips från Candidate Relations Manager, Sara Abrahamsson och Recruitment Consultant, Ingrid Melbye Olsen.

  • Fråga den som bokat in intervjun om det är möjligt för dig att logga in en stund innan intervjun ska börja för att testa tekniken, dubbelkolla så att bild och ljud fungerar bra - speciellt om det är en plattform du inte använt förut.
  • Många av oss sitter på ”hemmakontoret”, det kan vara andra familjemedlemmar eller husdjur hemma. Försök ändå sitta så ostört som möjligt. Har du en hund hemma, säg till innan så vet den du pratar med att den kan komma in, skälla eller likande. Det är inga problem eftersom vi vet att i princip alla jobbar på distans.
  • Det kan kännas opersonligt att använda bakgrundsfilter. Försök att ha en så neutral bakgrund som möjligt, det är lätt att detaljer, tavlor, foton etc på väggen bakom kan ta fokus från dig. Om du har något som du vet kan ta dra uppmärksamhet till sig, berätta för den du har intervjun med vad det är så att hen inte behöver sitta och fundera på det, utan kan fokusera på det du säger.
  • Det finns tid för småprat även om intervjun är digital. När man inte kan gå till kaffemaskinen tillsammans så kan man ändå försöka småprata innan. Intervjun behöver inte börja så snart båda startat kameran. Här ligger ansvaret på den som bjudit in till intervjun att ge utrymme även för detta.
  • Även om du vanligtvis sitter hemma i ”avslappnade kläder”, byt om till intervjun. Klä dig som du skulle göra om det var en fysisk jobbintervju. Att sätta på sig skor kan göra mycket för hållning och självförtroende. Det är ingen som ser skorna, men du känner dig sannolikt mer klädd.
  • Låt inte mobilen ligga framme och pocka på din uppmärksamhet. Den kan lätt ta ditt fokus och det märks väldigt tydligt om du börjar snegla på den.
  • Höj upp datorn eller den device du använder så att kameran kommer i ögonhöjd. Använder du mobilen, lägg den horisonellt så ser den du pratar med mer än dina näsborrar.☺️
  • Tänk på var du sitter så att ljuset är bra, att du inte får solen som blänker i glasögonen etc.
  • Le när du pratar och titta in i kameran för att skapa kontakt med den du pratar med.
  • Undvik att tugga tuggummi, snusa eller äta på något. Att dricka vatten, kaffe eller något annat går självklart bra. Det är lätt att bli torr i munnen när man pratar mycket och kanske är lite nervös.

 

Lycka till på din digitala intervju! ❤️