Hammer o Hanborg - Så Jobbar ViHammer o Hanborg - Så Jobbar Vi

Blogg

2020-03-19

5 tips: Så maxar du innovationskraften på hemmakontoret

Även om vi befinner oss i ett extremt läge behöver vi hitta någon form av vardag där verksamheten ändå kan pågå.

Webinar KristinaWebinar Kristina

Författare: Kristina Närman

Vi behöver fortfarande jobba med utveckling och innovation för att våra organisationer ska fortsätta vara relevanta. Så hur kan vi vara kreativa och innovativa när vi inte har möjlighet att ses på samma sätt som vi brukar? Här kommer några tips på hur du kan öka innovationskraften på hemmakontoret:

Gå en promenad Att röra på kroppen gör underverk för problemlösningsförmågan. Ökad blodgenomströmning i hjärnan – fler och bättre idéer. Och varför inte ta med kollegorna i lurarna och köra gående brainstorming-möte?! Har du dessutom möjlighet att gå i naturen är det verklig win. När personer tillfrågades var de helst befinner sig när de ska vara kreativa var toppalternativet nämligen just i naturen. Glöm bara inte anteckningsboken 

Lägg dig på golvet Jo, bokstavligen. Att byta perspektiv är ett av de bästa sätten att komma vidare och hitta nya lösningar. Ofta använder vi det symboliskt. Men jag har upptäckt att det är hjälpsamt att byta perspektiv även rent fysiskt. Testa att sätta dig i ett annat rum, vänd pappret eller datorn uppochner eller just lägg dig på golvet. Nytt perspektiv, nya lösningar.

Tänk tillsammans! Utveckling handlar om samarbete. Nu när vardagen ser annorlunda ut har vi ett utmärkt tillfälle att ta hjälp av andra än de vi brukar i innovationsarbetet. Kanske har du en partner eller barn som också är hemma, varför inte bjuda in dem i idéarbetet? Eller boka en digital lunch med dina vänner och passa på att hjälpa varandra med nya idéer. ”Men de kan ingenting om min bransch” kanske du tänker. Desto bättre säger jag! Studier visar att banbrytande innovation skapas när olika expertis, perspektiv och erfarenheter möts.

Heja istället för att neja Var extra noga med hur ni ger varandra respons på idéer när vi inte kan ses ”in person”. Även om vi har fantastiska digitala hjälpmedel är det lätt att vi inte uppfattar alla de nyanser i kommunikationen som vi gör när vi ses fysiskt. Idéer behöver kärlek och värme för att växa! Fokusera på att hitta det bästa hos idéerna istället för deras brister:

  • Vad är det bästa med den här idén?
  • Varför är det så bra?
  • Hur kan vi bygga vidare på det?

Ge idéerna en ordentlig chans innan ni dömer ut dem. Och du, det gäller både dina egna och andras.

Håll inte idén för dig själv för länge Det är lätt att hamna i ”research-fällan”, i synnerhet när vi idéar på egen hand. Du vet när vi ”bara ska kolla en sak till” innan vi berättar om vår idé för kollegorna. Men det är sällan vi behöver mer information, mer planering eller mer inspiration. Istället behöver vi börja GÖRA. För vet du? Vi kan ha de mest fantastiska idéer men det händer inte ett smack förrän vi börjar AGERA. Ett mycket bra första steg är att berätta om din idé för nån annan. Och påminn både dig själv och kollegan om att överösa idén med kärlek så att den får en chans att växa innan ni bestämmer er för om den är bra eller inte.

Hoppas du hittar några användbara tips, här eller någon annanstans. Behöver du någon att bolla med eller bara en energiinjektion? Jag finns i digitala kanaler, hör av dig!

♥ Välkommen att ta en digital morgonkaffe med mig tisdag 24/3 kl 08:30-09.00. Anmäl dig här.