rekrytering fördomsfrittrekrytering fördomsfritt

Blogg

2023-01-02

Är du osäker på om du rekryterar fördomsfritt?

I så fall är du inte ensam. Det är lätt att säga att man arbetar med fördomsfri rekrytering i alla steg. Men det är lika lätt att trampa snett, trots goda intentioner. Här är frågorna du som rekryterande chef bör undvika när du träffar framtida anställda på intervju.

Rekryterare Hanna RobinellRekryterare Hanna Robinell

Hanna Robinell senior rekryteringskonsult hos Hammer & Hanborg

När det kommer till intervjusituation finns det inga frågor som är olagliga att ställa, MEN det finns frågor som är direkt olämpliga, eftersom du kan få känslig information som du sedan behöver förhålla dig till.

Jag tror många med mig kan känna igen sig i situationen, där man som kandidat varit i en intervju och personen som intervjuar råkat ställa fel fråga och ofrivilligt försatt sig i en klurig situation. Lika klurigt känns det för kandidaten, man blir en aning fundersam på vad man ska svara och hur svaret kommer att påverka chansen att få jobbet.

Förutom att kandidaten kan ifrågasätta om informationen som lämnats under intervjun lett till en negativ bedömning av potentialen så kan även irrelevant information leda till fördomsfull bedömning i positiv riktning. När vi känner igen oss i en kandidats fritidsintresse, semesterpreferenser, bakgrund eller religiös åskådning kan det leda till att vår helhetsbedömning av kandidaten omedvetet påverkas. Den här psykologiska effekten brukar kallas för ”likhetsbias”.

För att uppnå en saklig, fördomsfri rekryteringsprocess är det avgörande att vara medveten om vilka frågor som är känsliga att ställa. Om känslig information kommer fram måste du bortse från den, och om frågan ställs på sin spets, behöver du alltid kunna motivera varför en kandidat valts framför en annan.

Mitt tips är därför att skippa nyfikna frågor som inte har med uppdragsbeskrivningen och kvalifikationer att göra.

Här är frågorna du som rekryterande chef bör undvika när du träffar framtida anställda på intervju:

  • Är du medlem i facket?
  • Vad har du för religion?
  • Är du född och uppvuxen i Sverige?
  • Var kommer du/din släkt ifrån?
  • Har du någon partner?
  • Är du gravid?
  • Planerar du/ni att skaffa barn?
  • Vem har huvudansvaret för dina barn/familjen?
  • Om du var ett djur, vilket djur skulle du vara?
  • Vad gör du på fritiden?

För att inte riskera att uppfattas som korthuggen kan det vara bra att informera kandidaten om varför du väljer att hålla det inledande småpratet kort. Dessutom är det bra att i förväg fundera på hur du ska hantera eventuell känslig information (som du kan få utan att ha frågat) så att det inte påverkar din bedömning av kandidaten. För när allt är klart är det du som ska kunna motivera varför valet föll på en viss kandidat. Och då får det inte finnas några tveksamheter kring om grunderna till beslutet varit sakliga.

Det här var några tips att ta med sig vad gäller intervjusituationen, vill du veta mer om hur jag rekryterar fördomsfritt kan du spana på Hammer & Hanborg kompetensbaserad rekrytering.

Hör av dig till mig, Hanna Robinell, om du har frågor kring detta eller vill veta mer om hur vi kan stötta när det kommer till rekrytering eller hyra.