Culture add är det nya culture fitCulture add är det nya culture fit

Blogg

2023-02-24

Culture Add är det nya Culture fit

Hur viktigt är det, för dig som anställer, att en ny medarbetare passar in i företagskulturen? Vilka är fördelarna med att rekrytera med "culture add"? I den här bloggen delar Hanna Robinell, Senior Recruitment Consultant hos Hammer & Hanborg, med sig av sina tankar och tips.

Rekryterare Hanna RobinellRekryterare Hanna Robinell

Hanna Robinell

Har du någon gång återkopplat till en kandidat med orden: ”Vi måste tyvärr tacka nej, du kommer inte passa in i vår företagskultur”?

I en rekryteringsprocess är det lätt att man letar efter en kandidat med känslan av att det är en trevlig person att prata med på lunchen, eller så anställer man en person baserat på hur kul man hade tillsammans på AW:n. Det är helt naturligt och mänskligt att man letar efter det man är trygg med och känner igen sig i.

En del företag har redan förstått och inser att det sättet att rekrytera påverkar mångfalden bland medarbetarna, men för vissa är det fortfarande viktigt att den nyanställda passar in i kulturen. Men när det kommer till att klara kompetensförsörjningen är det helt fel sätt att tänka.

Med tanke på den globala kompetensbristen som blir alltmer påtaglig för varje år, har få eller inga organisationer råd att sålla bort potentiella medarbetare på grund av att de inte är den trevligaste lunchdaten.

För ska en kandidat verkligen väljas bort för att man inte passar in i kulturen? Och om man stänger ute folk, leder det inte i slutändan till att man missar bra kandidater som kan bidra med nya idéer?

Allt färre talanger är heller inte så intresserade av att “passa in i den befintliga mallen” utan vill i stället tillföra någonting nytt till företagskulturen.

Om du vill att ditt företag ska växa och ta sig in på nya marknader, områden eller branscher, krävs det att man får in nya perspektiv för att nå dit.

Genom att tänka culture add när du anställer nya medarbetare, tillför du nya idéer och ny energi, och det finns många fördelar med att anställa personer som adderar kultur än personer som är lika de personer som redan arbetar hos er.

Självklart kan man inte förvänta sig att en medarbetare ska kunna representera en hel grupp, alla är ju olika inom gruppen, men chansen är större att du får in nya influenser om du tänker culture add istället för culture fit.

Hanna RobinellHanna Robinell

Hanna Robinell, Senior Recruitment Consultant hos Hammer & Hanborg

Här är 3 fördelar med att rekrytera med culture add:

  • Om det i din organisation eller team inte är så vanligt att man ifrågasätter saker, kan det vara en fördel att anställa någon som är mer utåtriktad och som vågar ifrågasätta gamla arbetsmetoder eller sätt att arbeta. Det kan hjälpa ditt team att komma djupare i er produktutveckling eller marknadsföring. Om det inte finns någon som vill utmana, kommer ditt företag aldrig att växa.
  • En person från en annan socioekonomisk bakgrund kanske kan hjälpa dig att förstå hur man tilltalar kunder med olika inkomst, utbildning eller ställning.
  • En anställd med en annan kulturell bakgrund kan hjälpa till att hitta sätt att på ett autentiskt sätt möta en publik utanför sin huvudsakliga målgrupp. Ingen mängd data eller forskning slår insiderkunskap när det gäller att förstå olika kulturer.

Så när du rekryterar nästa gång, fundera i stället över vilken typ av profil ni behöver och vad ni vill att personen ska tillföra. Kompetens och värderingar behöver vara på plats, men var i övrigt öppen för nya influenser. Och tänk culture add! Det bästa sättet att balansera mellan matchning och kulturellt tillskott är att säkerställa en objektiv och kompetensbaserad rekrytering från början till slut. Här kan du läsa mer om hur jag och mina kollegor på Hammer & Hanborg arbetar med inkluderande och kompetensbaserad rekrytering.

Hör av dig till mig om du vill bolla några av dina funderingar!