I Huvudet Pa En RekryterareI Huvudet Pa En Rekryterare

Blogg

2025-02-24

Jessica Fischer: I huvudet på en rekryterare – Vad ser vi egentligen?

Vår egen rekryteringsspecialist Jessica Fischer utforskar de djupare aspekterna av rekryteringsprocessen i sin senaste blogg. Följ med henne bakom kulisserna och upptäck vad som faktiskt händer när ditt CV landar hos en rekryterare, och hur du kan öka dina chanser att gå vidare i urvalsprocessen.

Jessica Fischer Senior Recruitment ConsultantJessica Fischer Senior Recruitment Consultant

Jessica Fischer, rekryteringsspecialist hos Hammer & Hanborg by Jurek

Har du någon gång skickat in ett CV med en jobbansökan och undrat vad som händer på andra sidan? Hur rekryterare tänker, vad de ser och varför vissa kandidater går vidare medan andra inte gör det? Låt mig ta dig med in i en rekryterares huvud.

Rekrytering – mer än att bara hitta rätt kandidat

Som rekryterare är vi uppdragsgivarens förlängda arm, men vi är också kandidaternas bollplank. Vår uppgift är att hitta, skapa och matcha talanger med rätt organisation. Det låter enkelt, men bakom varje rekrytering ligger en komplex process där vi analyserar, utvärderar och förutser framgång.

En vanlig missuppfattning är att rekrytering handlar om att bara läsa CV:n och välja den bäst kvalificerade kandidaten. I verkligheten handlar det om att förstå både kompetens och potential, att kunna förutse hur en individ kan växa inom en roll och bidra till en organisations långsiktiga framgång.

Vad menar vi egentligen med ”talang”?

I rekryteringsbranschen pratar vi mycket om ”talang”. Men vad innebär det? Är det en imponerande meritlista, eller är det en kombination av personlighet, drivkraft och anpassningsförmåga?

Vi ser talang som något som inte är bundet till ålder, kön eller bakgrund – det handlar om potential. Men det kräver också att du som kandidat kan förmedla din potential. Här är några frågor att fundera över:

• Hur visar du vad du kan bidra med – både kompetensmässigt och företagskulturellt?

• Är du tydlig med vad du vill i din karriär?

• Hur engagerad är du i att förstå den arbetsgivare du söker dig till?

• CV och LinkedIn – din historia och din framtid

Vi ser hundratals CV:n och LinkedIn-profiler varje vecka. Ett vanligt misstag är att kandidater listar erfarenheter utan att koppla dem till resultat. En enkel riktlinje som man kan använda sig av för att göra detta tydligare är STAR-metoden:

Situation – Vad var utmaningen?

Task (Uppgift) – Vad var ditt ansvar?

Action (Åtgärd) – Vad gjorde du konkret?

Resultat – Vad blev effekten?

Genom att tydligt formulera detta blir din kompetens synlig på ett sätt som ger oss rekryterare en tydligare bild av din potential.

Ring eller inte ringa?

Många undrar om de ska ringa rekryteraren innan de söker en tjänst eller så fort den är inskickad. Svaret? Om jag utgår från mig själv, - Njaa. Om du faktiskt har en specifik fråga som inte står i annonsen, kan det vara värdefullt. Men att ringa bara för att "synas" eller fråga om vi fått din ansökan, utan att ha något relevant att ta upp kan ha motsatt effekt.

En bra strategi är att istället synas på rätt sätt: optimera din LinkedIn-profil, visa intresse genom att kommentera på företagets inlägg och skapa en digital närvaro som gör att rekryterare ser dig som en naturlig kandidat.