Rekrytering kompetensRekrytering kompetens

Blogg

2021-11-02

Så hanterar du kompetensbristen – här kommer den andra strategin

Hammer & Hanborg har satt ihop en guide för att kompetenssäkra organisationer inom områden med stor kompetensbrist. En guide som innehåller fem strategier för att rusta organisationen med rätt kompetens för framtiden. I det här blogginlägget ger jag, Sara Abrahamsson Chief Candidate Experience Officer, er den andra strategin - Rekrytera kompetens på distans.

Redan innan pandemin pågick en omfattande strukturomvandling driven av digitaliseringen, teknikutvecklingen och automatiseringen som påverkade balansen mellan tillgång och efterfrågan på kompetens. Grunden till denna kommer bland annat från politiska mål om energieffektivitet och klimatomställning som påskyndar den gröna omställningen och produktionen av digitala varor och tjänster. Detta påverkar den kompetensbrist vi ser på arbetsmarknaden idag. Vi har hög arbetslöshet och samtidigt skriker arbetsgivarna efter kompetens. Men inte vilken kompetens som helst utan viss kompetens. Det har under lång tid varit stor brist på kompetens inom IT. Nu ser vi att bristen ökar inom Hammer & Hanborgs kompetensområden; kommunikation, marknadsföring, digital försäljning och spetskompetenser inom HR och hållbarhet.

Därför har vi satt ihop en guide för att kompetenssäkra organisationer inom områden med stor kompetensbrist. Här följer strategier för att rusta organisationen med rätt kompetens för framtiden. Här kommer den andra strategin av fem - Rekrytera kompetens på distans.

REKRYTERA KOMPETENS PÅ DISTANS

Pandemin har verkligen lärt oss att arbetet kan utföras på ett bra sätt oavsett om vi sitter tillsammans på ett kontor, i en stuga i skogen eller hemma vid köksbordet. När arbetet flyttas ut från det traditionella kontoret har det blivit ännu tydligare hur viktigt det faktiskt är att de anställda trivs med och litar på varandra. Det krävs att man lägger ner tid och energi för att skapa en stark organisationskultur där de anställda känner sig uppskattade, inspireras av varandra och strävar mot gemensamma mål även om man inte ses fysiskt.

Tillåter ni distansarbete även efter pandemin finns även möjligheten att rekrytera med ett större geografiskt perspektiv, både i Sverige och globalt. På så sätt blir det lättare att hitta medarbetare som är kompetenta och kommer att leva och andas företagets vision och mission på samma sätt som ni redan gör.

Om ni väljer att ta in en person som enbart sitter på distans till ett team som är etablerat och kanske ses fysiskt krävs tydlighet. Det gäller att även prata om de outtalade förväntningarna eller spelreglerna, så att allt verkligen är tydligt och uttalat. Otydlighet är alltid en fara men extra viktigt att vara uppmärksam på när man sitter på distans.