Kompetensförsörjning – Mer än anställningKompetensförsörjning – Mer än anställning

Blogg

2021-11-03

Så hanterar du kompetensbristen – här kommer den femte och sista strategin

Hammer & Hanborg har satt ihop en guide för att kompetenssäkra organisationer inom områden med stor kompetensbrist. En guide som innehåller fem strategier för att rusta organisationen med rätt kompetens för framtiden. I det här blogginlägget ger jag, Sara Abrahamsson Chief Candidate Experience Officer, er den femte och sista strategin - Kompetensförsörjning – Mer än anställning.

Redan innan pandemin pågick en omfattande strukturomvandling driven av digitaliseringen, teknikutvecklingen och automatiseringen som påverkade balansen mellan tillgång och efterfrågan på kompetens. Grunden till denna kommer bland annat från politiska mål om energieffektivitet och klimatomställning som påskyndar den gröna omställningen och produktionen av digitala varor och tjänster. Detta påverkar den kompetensbrist vi ser på arbetsmarknaden idag. Vi har hög arbetslöshet och samtidigt skriker arbetsgivarna efter kompetens. Men inte vilken kompetens som helst utan viss kompetens. Det har under lång tid varit stor brist på kompetens inom IT. Nu ser vi att bristen ökar inom Hammer & Hanborgs kompetensområden; kommunikation, marknadsföring, digital försäljning och spetskompetenser inom HR och hållbarhet.

Därför har vi satt ihop en guide för att kompetenssäkra organisationer även inom områden med stor kompetensbrist. Vi har fem olika strategier för att rusta organisationen med rätt kompetens för framtiden. Här presenterar vi den femte och sista strategin - Kompetensförsörjning – Mer än anställning.

Kompetensförsörjning – Mer än anställning

Jag tror att de flesta organisationer mår bra av att ta in kompetens i form av giggare eller inhyrda konsulter. Speciellt för förändringsprojekt. Det kan snarare vara en fördel att inte vara så färgad av organisationen sedan tidigare.

Det är hög tid att släppa de traditionella tankarna som handlar om att det är skillnad på anställda och konsulter. Istället behöver man fundera på vilken kompetens vi behöver just nu. Vem är bäst på att lösa uppgift A, och vem är bäst på att lösa uppgift B? Sannolikt är det inte samma person. Så ta tillvara på möjligheterna med ett mer flexibelt gigg-team där kompetenserna engageras efter behov.

Att lyckas bygga upp ett team av tillfälliga medarbetare kräver vissa förutsättningar. De giggare jag pratar med lyfter i ofta fram att det är viktigt att man från start släpps in i organisationen och att man har ett tydligt uppdrag. Det krävs även tydlighet kring uppdraget, att det i alla fall i grova drag finns en start, ett utgångsläge, en tanke eller tes att börja med och att det finns ett mål eller målbild. Vad vill organisationen uppnå? Utan det är det svårt att leverera och känna att man gör ett bra jobb.