Framtidens MarknadsavdelningFramtidens Marknadsavdelning

Framtidens marknadsföring och kommunikation: Trender och insikter mot 2025

Hur ser framtiden ut för marknadsföring och kommunikation? Hammer & Hanborgs konsulter samlades för att analysera trender och dela sina insikter om framtidens roller och kompetenser. Med fokus på hållbarhet, AI och samskapande pekar vi framåt mot 2025 och Industri 5.0. Vad krävs för att navigera i en snabbt föränderlig bransch? Här får du deras tankar och råd för att ligga steget före.

En unik insikt i arbetslivets utveckling

I över 20 år har Hammer & Hanborg undersökt arbetslivets förändringar inom marknadsföring och kommunikation. Vårt mål är att ge våra kunder bästa möjliga stöd för att möta framtidens krav. Vi utforskar frågor som:

Vilka kompetenser kommer att behövas?

Vilka roller väntar oss i framtiden?

Hur kommer arbetet att organiseras?

 

Ett gediget underlag från Quattroporte

För vår senaste rapport tog vi hjälp av Quattroporte för att samla in och analysera omfattande data. Här är grunden för vår analys; Över 50 vetenskapliga artiklar och rapporter, intervjuer med experter inom området och analys av över fyra miljarder webbplatser för att identifiera trender. För att förstå den enorma utveckling som sker är det värdefullt att blicka bakåt:

Industri 3.0 (1950–2000) – Denna era präglades av masskommunikation och enkelriktad marknadsföring via traditionella medier som TV, radio och tryck. Företagen hade full kontroll över sitt budskap, men interaktionen med konsumenterna var minimal.

Industri 4.0 (2000–2021) – Teknikens framsteg förändrade spelplanen. Smartphones och sociala medier möjliggjorde tvåvägskommunikation. Företag behövde anpassa sig till kundernas förväntningar på dialog, snabba svar och personliga budskap.

Industri 5.0 (2022 och framåt) – Med EU:s vision för Industri 5.0 ligger fokus på hållbarhet och mänskligt välmående. Här kombineras teknik och automation med kreativitet och empati för att skapa värde. Företag strävar efter meningsfulla relationer med kunder genom samskapande och ansvarstagande kommunikation.

Hammer & Hanborg är engagerade i att guida företag genom dessa förändringar och hjälpa dem navigera i en värld där etik, kreativitet och hållbarhet står i centrum.

Fem SammanfattningarFem Sammanfattningar

Fem övergripande teman som förväntas prägla framtidens marknadsföring och företagande i och med Industri 5.0.

Tillsammans med våra vassa konsulter spanade vi sedan in i framtiden, hur kommer framtidens marknadsföring och marknadsavdelning att se ut? Jo…

AI blir content producer och människan content manager

Marknadsföring och kommunikation kommer att flyta ihop med andra discipliner eftersom arbetet genomsyrar allt ifrån  sälj och kundtjänst  till corporate communication, employer branding och HR. Vilka team som slås ihop beror på typ av verksamhet, storlek på organisationen, affärsmodell och varumärkesstrategi. Men gemensamt är att varumärket kommer att bli än mer centralt.

AI används redan idag för att skapa innehåll till framför allt digitala kanaler. Människan får därmed en allt viktigare uppgift i att säkerställa att innehållet representerar varumärket väl och att hålla ihop kundresan. AI blir content producer och människan content manager.

Inte ekonomiskt försvarbart att anställa någon för ett jobb som AI gör bättre

Rollerna på marknadsavdelningen kommer att bli mer seniora. Förmåga att förstå och hålla ihop alla perspektiv är central. Även att kunna samordna och samarbeta med andra avdelningar och roller blir viktig, kompetenser som överbryggar och underlättar samarbete kommer att vara avgörande. Marknadschefen kommer sannolikt att ersättas av olika specialister som samarbetar med varandra och andra intressenter.

AI kommer inte att ersätta roller utan arbetsuppgifter. Många arbetsuppgifter som ingår i juniora roller kommer att kunna ersättas med AI och annan teknik. Det kommer inte att vara ekonomiskt försvarbart att anställa någon för att göra ett jobb som AI kan göra bättre. Det kommer att gälla allt från film- och bildgenerering till textproduktion.

Transparens avgörande för trovärdighet 

En unik tonalitet som vi snabbt känner igen blir en allt viktigare konkurrensfaktor. När generell generativ AI används i högre utsträckning för att skapa innehåll blir vi känsligare för tonalitet: ”Åh nej, inte ett inlägg till som ChatGPT skrivit”…

Men snart kommer verksamheter att ha sina egna tränade AI modeller som prickar just vår tonalitet bättre. Då aktualiseras frågan om, och hur, vi ska märka AI-genererat innehåll? Måste vi veta vem som skapat innehållet?

I vissa verksamheter är svaret solklart ja. Att särskilja vad som är skapat av AI och inte kommer att vara helt avgörande för trovärdigheten. I andra verksamheter är det inte alls säkert att mottagaren bryr sig om huruvida det är AI eller en människa som skapat kommunikationen så länge den bedöms som relevant och tilltalande.

Framtiden är per definition ännu inte bestämd

Framtidens kommunikation- och marknadsföring kommer att bli just det som vi som jobbar med det dagligen gör den till:

Vad vi väljer att sluta göra

Vad vi ser ger ett fortsatt värde och som vi därmed fortsätter göra

Och inte minst de nya arbetssätt och verktyg vi lägger till i vårt dagliga arbete

Tillsammans skapar vi trender och riktningar genom vår praktik.

När vi nu närmar oss ett nytt år kan det vara bra att stanna upp och reflektera över vilka delar vi vill ta med ett tag till och vilka delar vi väljer att justera och utveckla. På så vis formar vi tillsammans aktivt den framtid vi vill ha!

Gör er redo för framtiden tillsammans med vår självledarskap- och förändringskonsult Kristina Närman

AI revolutionerar arbetslivet men även annan teknikutveckling, digitalisering och nya hybrida arbetssätt ändrar radikalt förutsättningarna både för oss som individer och för våra organisationer. Förändrings- och förnyelsetakten måste öka. Säkerställ att ni har bästa möjliga förutsättningar att ta er an Industri 5.0. Boka ett möte med Kristina.

Tre uppskattade workshops att starta arbetet med:

Vardagsinnovation

Upskilling mindset

Etisk innovation