Tips till dig som nyexadTips till dig som nyexad

Blogg

2022-06-02

Är du nyexad och söker jobb? Så här hittar rekryteraren dig

Vår fantastiske Talent Acquisition Intern, Felix Wallin, gör sina sista dagar hos oss, men innan vi tackar och bockar för den här tiden, så passar Felix på att ge dig som nyexad tips på hur han och rekryterare tänker när de söker kandidater för att hitta just dig.

Felix WallinFelix Wallin

Felix Wallin

Felix, sista dagarna på ditt internship. Kan du inte berätta hur din tid hos oss på Hammer & Hanborg har varit? Vad är ditt starkaste intryck?

– Jag hade höga förväntningar och de har verkligen uppfyllts. Från början har jag känt mig välkommen och verkligen som en del av teamet, vilket har inneburit en stor trygghet. Det har varit imponerande att se det breda spann av kunder och kandidater som Hammer & Hanborg arbetar med.

 

Du gick in i rollen som Talent Acquisition Intern hos oss. Vad innebär denna roll?

–Mina främsta arbetsuppgifter har bestått av att understödja rekryteringskonsulter i deras processer, framförallt genom search för att hitta potentiella kandidater. Vidare får man som Talent Acquisition Intern en bred inblick i samtliga delar av Hammer & Hanborgs verksamhet och stora möjligheter att själv påverka sin praktikperiod.

 

Vad tycker du har varit lättast respektive svårast i din roll?

–Till en början kändes ganska mycket svårt, men nu när jag ser tillbaka på det som jag tyckte var utmanande inser jag att det i stället har blivit till arbetssätt eller processer som känns självklara idag. Men att sätta sig in i kommunikationsbranschen och de olika roller som Hammer & Hanborg arbetar med tog ett tag eftersom jag inte hade så stor erfarenhet av just kommunikation sen tidigare.

 

Berätta gärna vad du har fått göra hos oss under dessa veckor. Varit med i något specifikt projekt?

– Jag har deltagit en stor mängd olika projekt med en stort spann av olika roller. Ett projekt som jag var med i från början till slut var när vi hjälpte Asker Healthcare Group att tillsätta en Communications Manager. Det var väldigt intressant att följa en process hela vägen och jag tar med mig många nyttiga lärdomar därifrån.

 

Kan du ge något exempel på vad du har lärt dig?

–Skulle säga att de mest konkreta kunskaperna har jag fått inom search och det ATS-system som Hammer & Hanborg använder sig av. Allt ifrån hur man på bästa sätt omsätter en kravprofil i sökkriterier till olika sätt att identifiera potential hos kandidater. Sen har det varit väldigt lärorikt delta i intervjuer, kravprofilsmöten och kandidatpresentationer.

 

Är detta något som du rekommenderar andra som är nyfikna på internship? Och hur hittade du rätt arbetsgivare, några tips där?

– Jag tycker att ett internship är det ultimata sättet att få komplettera de främst teoretiska kunskaper du får med dig från universitetsutbildningen till praktiska och konkreta kunskaper. Därmed menar jag att alla som har möjlighet till att göra internship under sin utbildning verkligen ska ta den chansen.

Det kan tyckas klyschigt men kontakter är det bästa hjälpmedlet du kan använda dig av. Sen finns det ett stort utbud av olika internship-program hos de flesta större bolag idag, men jag anser att om du hittar ett företag som du är väldigt intresserad av så ska du höra av dig, oavsett om de har ett etablerat internship-program eller inte. De flesta är nyfikna och villiga att ta in juniora förmågor.

 

Och utifrån rollen som du har haft hos oss, har du några tips till nyexade där ute, ett vad de bör tänka på för att synas eller för att få ett jobb?

– Arbetsmarknaden tenderar att efterfråga mer och mer spetskompetens. Det betyder att ju mer specifik du är när du beskriver eller berättar om dina erfarenheter, desto större chans har du att sticka ut från mängden. Även om du inte har flera års erfarenhet inom ett specifikt område så kan du komma långt på grundläggande kunskaper, intresse och en vilja att utvecklas.

 

Något speciellt du reagerat på när du sökt kandidater? Något annat tips du kan ge?

– Det låter tjatigt men genom att ha en uppdaterad och beskrivande LinkedIn-profil ger du dig själv väldigt goda grundmöjligheter. Ett tips jag vill ge är att du som kandidat ska försöka precisera och lyfta dina egna unika insatser. Istället för att bara skriva att du deltagit i ett projekt som resulterade i en förbättring så gäller det att specificera just vad du själv bidragit med.

 

Finns det något annat som kan hjälpa nyexade till jobb? Vi vill ju att de ska connecta med oss för att vi ska kunna matcha, vad tror du?

– Jag har själv connectat med en mängd olika företag och av egen erfarenhet gäller det bara att ha tålamod eller åtminstone var ute i god tid. Visst händer det att en intressant möjlighet kanske trillar ner på direkten, men ofta kan det dröja. Det kan kännas jobbigt att gå runt i ovisshet men ju tidigare du är ute desto större chans ger du dig själv och företagen att hitta rätt matchning!

 

Vad händer härnäst? Vad blir nästa steg för dig?

– Jag åker ner till Lund för examensceremoni och lite festligheter i nästa vecka. Den 13:e juni kliver jag sedan in i rollen som Talent Sourcing Consultant hos en specialistrekryterare inom IT vilket jag ser mycket fram emot.

 

Tack Felix och stort lycka till!