FeedbackkulturFeedbackkultur

Blogg

2021-11-02

Feedbackkultur – en hygienfaktor i framtiden

Har ni en kultur där ni berättar för varandra varför varje person är viktig för organisationen? Får alla medarbetare höra dagligen eller varje vecka vad de faktiskt bidrar med som hjälper organisationen framåt? Om inte, hur förväntar du dig då att de ska prestera och leverera i allt snabbare takt, allt eftersom omvärlden går fortare? Bygg en organisationskultur som gör positiv skillnad för alla i organisationen och resultatet. Vår Feedback Culture Consultant, Amanda Ekman ger dig verktygen.

Författare: Amanda Ekman

Med tanke på att detta ännu inte är så utbrett så är det inte konstigt att det är 86 procent anställda i Sverige som enligt Gallup är oengagerade eller direkt motarbetar. Att synliggöra vad alla och envar faktiskt bidrar med genom att berätta det för dem, är ofta svårare än man tror och sker inte naturligt i de flesta organisationer. Helst behöver vi göra detta varje dag eller i alla fall varje vecka enligt undersökningar om vad medarbetare vill och vad som ger effekt.

Är du HR eller ledare så kan du direkt börja själv med att praktisera detta forskningsbaserade feedbackkoncept. Hur du gör för att sätta igång med trygg feedback själv finns tex i onlinekursen Skapa energi med feedback som förutom ledarskapsutbildning även fungerar som en medarbetarutbildning. Den rekommenderas för att underlätta arbetet med att bygga feedbackkulturen. Här bjuder vi på handfasta tips både verktyg för att bygga kulturen och även praktisera feedbackkonceptet.

När du vill införa en feedback-kultur i hela organisationen är det viktigt att jobba med förankring. Vilka i organisationen litar fullkomligt på dig? Vilka är viktiga för organisationen och kollegorna? Vilka lyssnar ”alla” på? Dessa personer behöver du börja prata med på ett för dem bra sätt, om att ni tillsammans kan åstadkomma en positiv förändring för alla.

Du kan börja presentera olika fakta till nyckelpersoner, vad ni skulle vinna på en feedbackkultur. Mer fakta kommer i denna artikel som du får och argument. När de är med dig och du har stöd för att börja så sätt gärna igång med ett eller några team. Sedan kan ni rulla ut konceptet till flera team.

För att det ska fungera i praktiken behöver varje medarbetare och team en struktur med plan och uppföljning som ni kommer överens om. Ni utökar sedan successivt till flera team. I den nya online-kursen Bygg feedbackkultur går jag igenom allt detta utförligt och ger omfattande material, verktyg och tips.

Förutom att Gallup ser en 202 % ökning av prestationen vid kontinuerliga feedbackrutiner, så påverkas alla HR-områden positivt av detta. Så hur mycket tid lägger ni nu på följande?

  • Arbetsmiljö
  • Performance management
  • Talent management
  • Employer branding
  • Arbetsrätt
  • Utbildning
  • Branding

Med en feedbackkultur kan arbetsinsatsen minskas inom samtliga av dessa områden då konceptet inverkar positivt på dessa. Vad blir detta i tid och pengar för er? Det forskningsbaserade feedbackkoncept jag sett fungerar i praktiken och att bygga feedbackkultur på ett smidigt och prestigelöst sätt ingår både i workshops och onlinekurser. Det finns mängder av forskning och fler praktiska verktyg och tips som jag gärna ger er. Jag hjälper till att få struktur, plan och uppföljning som passar er. Metoden fungerar även knuten till mål, syfte eller värderingar och behöver då heldagworkshops för att hinna med. Normal workshop är 2h. Uppföljningsworkshop 1h. Coaching i feedback och kommunikation finns för att stötta innan eller efter kurs/workshop. Titta gärna vidare under Tools och även webshopen på kurserna om feedback för att få inspiration.

Har ni frågor eller kommentarer så tveka inte att höra av er.

Önskar er stort lycka till och ser fram emot att samtala vidare om detta med er!

Hur börjar du och varför ska ni göra detta?

Ni kan läsa mer tips om hur ni gör i andra bloggar av Amanda Ekman eller be om ett kostnadsfritt möte och prata om upplägg för er.

♥ Läs blogg Guldkorn ur ett Forskningsbaserat Feedbackkoncept – här får du dem!

♥ Läs blogg Tre vanliga feedbackmissar och vad du gör för att undvika det

♥ Kika in på kursen Skapa energi genom feedback som Amanda erbjuder

♥ Amanda erbjuder även en workshop för ledare och medarbetare Bygg en positiv organisationskultur med Feedback

♥ Hitta ditt drömjobb! Connecta med oss och bli en del av Framtidens professionella liv

♥ Läs mer om hur vi kan stötta er organisation när det kommer till rekrytering, hyra och interim executive