Feedback cultureFeedback culture

Blogg

2020-09-08

Feedbackkultur – vad är det och hur får vi det?

Att bygga feedback kultur är något som behöver ske över tid och betyder att anställda till en del ändrar beteende. I vissa fall behöver även attityder och synsätt förändras.

Amanda - Feedback Culture ConsultantAmanda - Feedback Culture Consultant

Författare: Amanda Ekman

För att kunna hjälpa en kollega framåt behöver den som ger feedbacken se värdet av kollegan. Om synsättet är att det är ”idioter” eller att ”den kan aldrig någonting” eller ”den kommer aldrig att lära sig” så blir det svårt att ge feedback som ger positiv effekt för arbetet. Då brukar det med hjälp av forskning och försiktiga reflektionsövningar ge AHA-upplevelser som utvecklar synsätten i teamet. Att jobba med dessa synsätt och öppna upp för vägar som för oss framåt tillsammans är viktigt för att feedback ska kunna ges på ett sätt som hjälper till i arbetet och inte stjälper.

För att en feedbackkultur ska byggas behövs tillit mellan kollegor utvecklas. Då är ett tillitsfullt klimat och ledarskap gynnsamt. Att ha tillit är både en beteende och attityd-fråga. Det utgår även från vilka synsätt och värderingar som finns. Att ha bra relationer och en trygg miljö är viktigt för arbetsresultatet. Det gynnar även feedback – och skapas också genom att feedback används på ett bra sätt.

 

 

 

 

 

Att bygga Feedbackkultur. Hur får vi det? Vi skräddarsyr program som kommer att hjälpa er i byggandet av en utvecklande kultur. Läs mer här!

Feedback - varför använda sig av det och vad blir effekterna? Hur motiverar jag mig själv/mitt team/ledningsgruppen att använda feedback? Läs mer här!

Feedback vad är det och hur gör vi för bäst effekt? Under en heldag går vi grundligt igenom feedback, forskning och fakta samt övningar. Läs mer här!