StockholmStockholm

Blogg

2022-09-15

Tips till dig som vill rekrytera eller hyra en Investor Relations (IR) Manager

Vad söker ni? En kommunikatör som är en duktig skribent och även kan projektleda en årsredovisning? Eller en analytiker som kan skriva? Idealet är både och i samma person, vilket inte är det lättaste att hitta. Läs Fredrik Svenburgs tips och expertis inom Investor Relations (IR).

Rekryteraren Fredrik Svenburg tipsarRekryteraren Fredrik Svenburg tipsar

Senior Recruitment Consultant, Fredrik Svenburg. Foto: Christian Gustavsson

Varför vända sig till ett rekryteringsföretag istället för att göra rekryteringen själv?

När det gäller mer seniora rekryteringar fungerar platsannons dåligt. Många seniora kandidater kommer inte att söka jobb på platsannons. Att göra rekryteringen på egen hand är inte heller lätt. Få företag har det nätverk som behövs. Om du vänder dig till ett rekryteringsföretag använder du deras nätverk, deras kontakter och deras tid för att searcha kandidater som inte själva tänkt på att söka jobb just nu. Du får helt tillgång på de bästa kandidaterna. Dessutom får du hjälp med införsäljningen av tjänsten och ditt bolag.

Men kom ihåg att du inte jämför kandidater med varandra utan mot din kravprofil. Det handlar om vem som har mest relevant erfarenhet, inte bäst erfarenhet, det är en skillnad mellan de två! Även om du låter rekryteringsföretaget sköta rekryteringen måste du avsätta tid själv. Samarbete med rekryteringskonsulten under hela resan är viktig. Det minskar risken för en kostsam felrekrytering.

Varför är det svårt att hitta lämpliga kandidater till en IR-roll?

Kort beskrivet, för att det finns ett begränsat antal på marknaden. I runda tal handlar det om att gå igenom kanske 200 profiler och kontakta hälften och ta emot frågor från en hel del av dessa. Intervjua dem som är mest intressanta. Vår uppgift blir då att locka en erfaren kandidat från ett jobb. Då behöver vi sälja in uppdraget och behöver argument från vår kund för att göra jobbet så attraktivt som möjligt. Har du tid till det?

 

Hur ska en kund tänka i avvägningen kommunikation/finans i en IR-ansvarig roll?

Vad behövs egentligen? Vad kan ni inte leva utan? Och vad är mer nice to have? Måste man verkligen vara lika bra på siffror som att skriva? Var kan CFO eller annan från ekonomiavdelningen supportera? Är du beredd att betala vad det kostar i lön? Och omvänt bara för att du hittar en IR Direktör och betalar därefter, kommer hen verkligen trivas med även de ytterst operativa uppgifterna i ditt kanske mindre företag än vad hen lämnar?

Se till att ha en väl genomtänkt, skarp och realistisk förklaring av roll, syfte och företagsriktning. Komplettera gärna med fakta kring vad oberoende analyser eller undersökningar säger om er. En vass IR-person kommer göra detta ändå. Då är det bra att ha ett svar redo.

Vad är en lämplig bakgrund för en IR-ansvarig?

Det beror såklart på hur kravprofilen ser ut, storleken på ert bolag mm. Men troligen en god kommunikativ grund (känsla för språk) med tillhörande erfarenhet som befäster detta. Gärna erfarenhet av projektledning, definitivt en affärsförståelse och analytisk förmåga. Samt känsla för siffror, om IR-personen är i samtal med analytiker eller involverande i sifferhanteringen i årsbokslutet. Det är inte lätt att hitta rätt kandidater, men heller inte omöjligt.

Fredriks 3 bästa tips vid rekrytering av IR-ansvarig

1.Vad behöver du, egentligen? Är det bättre att börja med en Interim Executive inom IR innan vi anställer?

2. Vid ersättningsrekrytering, tänk igenom innehållet i kravprofilen och sök efter just det.

3. Försök inte hitta en kopia av den som lämnar. Det fanns ett skäl till att den tidigare medarbetaren slutade. Antagligen var hen inte på den nivån när han eller hon började. Se rekryteringen som en möjlighet att tänka nytt.

Behöver du hjälp med rekrytering?

I snart 30 år har vi på Hammer & Hanborg arbetat utifrån en vision om att vi vill vara med och skapa framtidens professionella liv. Vi gör det genom att hjälpa våra kunder med allt från rekrytering, interim executive och konsultuthyrning inom kommunikation, marknadsföring, growth och e-commerce. Ta kontakt med våra rekryterare idag! Och söker du en IR-ansvarig, så kontakta Fredrik Svenburg maila fredrik.svenburg@hammerhanborg.com